Dans..

Dag allen.

Vandaag houden we het weer eens luchtig ontspannen, en we gaan we naar de vroege barok in Duitsland.   Michael Praetorius (1571-1621) is daarvan een vertegenwoordiger van.  Naast ernstige en complexe composities heeft hij ook lichtvoetige onderhoudende muziek geschreven.  JE hoort enkele dansen uit zijn danssuite ‘Terpsichore’  (Terpsichore is in de Griekse Oudheid de muze van de dans).  Die dansen hadden toen allerlei namen zoals : ‘Bourrée, saltarella, ballet, allemande, chaconne enz.

Al deze dansen hadden ook hun eigen ritme en structuur.

Eigenlijk zijn een aantal van die dansen (niet allemaal) afkomstig van laat ons zeggen de ‘volkse cultuur’, en daar werd ook op gedanst.  Maar mettertijd werd het aan de hoven ontspanningsmuziek waar alleen maar naar geluisterd werd.  Eén nuance: de koning van Frankrijk (Louis XIV danste wel degelijk op de muziek van zijn hofcomponist Jean-Baptiste Lully, en de hofhouding mocht van zijn solo-optreden bewonderende getuige zijn.  Maar bij Praetorius was het enkel muziek om te beluisteren.   Later zullen ook barokcomponisten als Bach (dans)suites componeren die enkel dienen om te beluisteren.

ZIehier de youtube met de dansen: https://www.youtube.com/watch?v=4JWYIY3icUg

Heel opvallend: enkele dansen uit deze suite kennen wij … als kerstliederen.   Als je wil kan je vergelijken:  https://www.youtube.com/watch?v=P6wK0hXtHQc  Herman Van Veen (kom herderkens, laat uw schaapkens en bokskens).  Ook  een ander nummer uit de danssuite is tegelijk een kerstlied: Es ist ein Ros’ entsprungen (https://www.youtube.com/watch?v=7RjAXOcTebI   Over dat ‘dubbel gebruik’ (technisch noemt men dat een parodie) valt veel te zeggen.  Maar het is tijd om te genieten.

Elleboogstoot

Frans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *