4 zwaantjes

Goede morgen.

Als het op ballet op aankomt, dan doe ik er het zwijgen toe.  Want ik ken er niets van.   Maar al surfend kwam ik uit bij enkele passages uit het ballet ‘Het zwanenmeer”, met muziek van Tsjaikovsky.  De muziek is wel bekend, het ballet niet.  Althans niet voor mij.  Maar ik vind de uitbeelding wel heel mooi.  En dan dacht ik dat het toch de moeite loont om dat te presenteren in mijn consolationes.  Hier gaan we dan.

En laat me maar het woord geven aan de auteur van het uitgebreide artikel (van een kenner denk ik) geven.  Ziehier een korte commentaar bij de dans van de vier zwaantjes, in ballettaal: een pâs de quatre:

Opvallend is de Dans van de zwaantjes uit het tweede bedrijf. Deze pas de quatre vergt geen grote technische vaardigheid. Wel moeten de vier danseressen een perfecte coördinatie hebben. Ivanov wilde imiteren hoe jonge zwanen elkaar opzoeken en samen bewegen ter bescherming. De danseressen komen op in een lijn en kruisen hun armen in elkaar. Ze bewegen zijwaarts in 16 pas de chat. Aan het einde van hun dans breken ze de ketting. De zwaantjes proberen weg te vliegen, maar vallen neer. Dit deel van de choreografie blijft in de meeste producties onaangeroerd.

Ziehier de beelden zelf:

Er circuleren van deze ‘pas de quatre’ ook al enkele parodieën op het internet.  Eén ervan wil ik je niet onthouden:  in een bepaalde parodie worden de been- en voetbewegingen uitgevoerd met armen en handen.  Koddig.

Wil je graag nog meer van dit zwanenmeer?  Hierna volgt de intrede van de zwanen bij het begin van het vierde bedrijf.  Ook dit vind ik een heerlijke choreografie met een grote groep danseressen.  Hoe sierlijk!

Tot morgen

Frans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *