Op slag klaar wakker

Goede maandagmorgen.

Bericht voor wie nog niet goed wakker is.  Ik zal ervoor zorgen.  Klik op de link, en je komt uit bij een stuk onvervalste Dixieland jazz.  Hoe opwekkend en hoe fascinerend ook!  Die levenslust, en dan dat samenspel, collectief improviserend.  Jongens toch.

Dixieland ontstond in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten, in het begin van de 20e eeuw met als centrum New Orleans.  Vandaar werd het ‘geĆ«xporteerd’ naar New York enz.  Typerend voor de dixieland jazz is het improviserend samenspel.  De stromingen die daarna volgen (swing jazz, bebop) leggen de nadruk op het individuele improviseren van de muzikanten, en bij bebop krijg je bovendien heel complexe ritmen.  Als ik eerlijk mag zijn:  in die verdere evolutie voel ik mij niet erg thuis.  Maar als ik mijn bronnen mag geloven, is er de laatste tijd weer belangstelling voor de pionierstijd van de jazz, de dixieland.  Laat maar komen, zou ik zeggen.

Maak er nog een mooie dag van.

Tot morgen

Frans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *