Bis repetita

Goede morgen.

Bis repetita placent.  Wat tweemaal herhaald wordt, is aangenaam. Graag wil ik hier een muzikaal werk voorleggen dat al eens gepresenteerd is in deze consolationes, niet uit armoede maar wel omdat ik het zo prettig vind.   Het gaat om het vierde Brandenburgs concerto van Bach, met twee blokfluiten en een viool als solisten.  En niet alleen het concerto is op zich mooi, maar van de vertolking ervan door het Freiburger Barockorchester word je pas echt vrolijk en blij.  Dit ensemble maakt het concerto vederlicht en bijzonder speels.  Zo heb ik het nog niet bij andere topensembles gehoord (maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen – misschien moet ik beter zoeken).    Hoe dan ook : het is puur genieten om deze uitvoering te beluisteren.

Het concerto behoort tot de zogenaamde zes ‘Brandenburgse concerten’.  Toen hij in dienst was bij prins Leopold van Köthen-Anhalt, kandideerde  Bach met deze concerten voor een betrekking bij cultuurminnaar en markgraaf van Brandenburg, Christian Ludwig.  Als je die concerten hoort, dan kan je niet begrijpen dat er met deze concerten destijds niets is gebeurd. Heeft Bach ze uiteindelijk wel echt verstuurd?  Zo ja, zijn ze dan wel op hun bestemming geraakt?  Heeft de markgraaf van Brandenburg er ooit weet van gehad?  Was hij niet geïnteresseerd?  Had hij op dat moment andere zaken aan zijn hoofd?  In alle geval:  vanuit Brandenburg is er geen enkele reactie op gekomen.  Althans, er is daar geen enkel spoor van terug te vinden.  En omdat de deur naar Brandenburg gesloten bleef, heeft Bach uiteindelijk zijn muzikale leven verder uitgebouwd in Leipzig.  En aan die beslissing hebben we het uitgebreide oeuvre van o.a. cantates en passies te danken. 

Tot morgen

Frans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *