Engelenkoor

Zondag.  De zoveelste zondag zonder liturgie (zucht).  We doen het voorlopig met religieuze muziek.  En vandaag is Felix Mendelssohn ‘aan het woord’.  

Mendelssohn (1809-1847) was van welgestelde Joodse afkomst.  Heel het gezin ging in 1916 over naar het Lutheranisme.  Zijn vader financierde privé een orkest voor zijn getalenteerde zoon, die reeds enkele composities op papier had staan toen hij nog geen 13 jaar was.  Toen hij 15 jaar was, dirigeerde hij al zijn eerste symfonie.  Hij studeerde filosofie bij Hegel aan de universiteit te Berlijn.  In het concertleven speelde hij een cruciale rol in de herontdekking van de muziek van Bach: in 1829 voerde hij, de eerste keer na diens overlijden in 1750, met groot succes opnieuw de totaal vergeten Mathäuspassion uit. Dit was het begin van een ‘Bach-renaissance’.   En zijn oratoria Paulus en Elias zijn door Bachs muziek beïnvloed.  Zijn oeuvre is overigens zeer uitgebreid en divers.   Hij was niet eens 38 jaar oud toen hij, ziek en overwerkt, overleed.   Tijdens de Nazitijd was het verboden zijn muziek uit te voeren, omdat zij  werd beschouwd als ‘Entartete (=Joodse) Kunst’.

Uit psalm 90 (een psalm die de geborgenheid in JHWH bezingt), heeft hij volgend centraal vers gekozen om er troostende engelenmuziek voor achtstemmig koor op te zetten:

Denn er hat seine Engel befohlen über dir
dass sie dich behüten auf allen deinen Wegen
dass sie dich auf den Händen tragen
und du deinen Fuss nicht an einen Stein stossest.

            Want hij heeft zijn engelen het bevel gegeven
            om u te behoeden op al uw wegen,
            dat zij u op de handen dragen
            zodat gij uw voet niet aan een steen stoot.

Bisschop Johan Bonny heeft onlangs een mooie commentaar geschreven over religieuze geborgenheid.   In de realiteit blijven je problemen steeds overeind, zegt hij. God is geen magiër die je moeilijkheden wegtovert.  Maar je beleeft alles anders, net zoals een kind bij de tandarts minder angst heeft als mama erbij is.

Een goede zondag gewenst.  Tot morgen.

Frans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *