Ketje en grote mijnheer

Op mijn tocht door het internet kwam ik toevallig Toots Thielemans tegen, die het bekend nummer ‘Bluesette’ speelde.  En ik dacht onmiddellijk dat ik hieraan niet zomaar voorbij kon gaan.  

Toots Thielemans is een onvervalst ketje uit de Marollen in Brussel, met het typische Brusselse dialect uit deze volkse wijk.  Hij werd er geboren in 1922.  Jazzmuzikant van topniveau, accordeonspeler, gitarist, mondharmonicaspeler, begenadigd fluiter, componist en nog meer.  Een aangename, vriendelijke verschijning.  Dat was Toots Thielemans.   Het duurt veel langer om op te noemen welke jazzmuzikanten van topklasse graag het podium met hem deelden dan de andere die dat niet gedaan hebben.  Zijn betekenis voor de jazz en voor de muziek in het algemeen is bijzonder groot.  Op Wikipedia heb ik de nationale en internationale onderscheidingen die hem te beurt zijn gevallen opgeteld: 14 in het totaal (in de veronderstelling dat ze hier allemaal opgenoemd zijn). Hij werd in de adelstand verheven door de koning, maar baron Toots bleef helemaal zichzelf, het ketje uit de Marollen.  Hij overleed in 2016, 94 jaar oud.

De intro’s van de TV-feuilletons Witse en Baantjer zijn allebei van hem.  Je vindt ze hieronder, maar eerst Bluesette, ook een zeer bekend stukje van deze grote mijnheer over alle grenzen heen.

Bluesette

Intro Witse

Intro Baantjer

Tot morgen

Frans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *