In een tafel vereeuwigd

Tallis in Harwick Hall

Goede morgen.

De Harwick Hall in het Engelse Derbyshire, (een graafschap in Oost-Engeland) is een renaissancehuis uit de 16e eeuw.  Het is nu een museum.   In één van de kamers van dit huis staat een tafel uit dezelfde renaissancetijd.  Het tafelblad is beschilderd o.a. met een luit en een muziekpartituur.  Deze partituur heeft betrekking op een hymne van de hand van Thomas Tallis (1505-1585), een belangrijke componist uit die tijd en grondlegger van de Anglicaanse kathedraalmuziek.  Tot mijn ontdekking van de youtube hieronder had ik nog nooit iets dergelijks gezien. 

Het filmpje toont dat tussen de bezoekers van dit huis een zangkwartet de geschilderde partituur op de tafel ontdekt, en tot aangename verrassing van de omstaanders de mooie muziek van deze partituur begint te zingen.  Die geschilderde ‘tafelpartituur’ begint eigenlijk te leven.    En kijk maar naar de gezichten van de andere bezoekers tijdens en na de uitvoering.  Hoe de muziek hun bezoek tot een aangename  totaalbeleving  maakt, die de bloeitijd van Engeland in de zestiende eeuw een beetje dichterbij brengt.

Als je dat tafelblad zelf nog eens goed wil zien, klik dan op

Groetjes en tot morgen

Frans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *