Alzheimer voorbij…

Goede morgen.

Het is niet meer zo uitzonderlijk dat men voor de AlzheimerpatiĆ«nten in de woonzorgcentra muziek uit hun kindertijd of jonge jaren speelt, en dan beginnen zij te herleven.   Ik heb al eens gezien hoe een aantal van deze bejaarden de schlagers uit hun jeugd meezingen.  En dan zie je hen opengaan, lachen en blij zijn.   Blijkbaar wordt bij Alzheimer het muzikale geheugen het minst van al geraakt.  Dan zie je ook hoeveel impact de muziek op een mens heeft.  Dat is wat psychiaters en therapeuten zeggen. 

Maria C. Gonzalez was, meer dan 50 jaar geleden, een gevierde prima ballerina bij het ballet van New York.  Zij eindigde als  een bejaarde vrouw met ernstige Alzheimer.  Ik ontdekte op youtube dat haar therapeut/verzorger op een bepaald ogenblik de finale van  ‘het Zwanenmeer’ van Tsjakovsky liet horen en dat zij weer even de prima ballerina van destijds werd.  Ontroerend en hartverscheurend tegelijk, deze breekbare schamelheid.  Maria C. Gonzalez overleed in 2019.

Ik kan me voorstellen dat ook jij daar stil bij wordt. Tot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *