Miauw, miauw

Duet voor twee katten.

Goede morgen

Wist jij dat Giocomo Rossini (1792-1868) – componist van vele opera’s zoals De barbier van Sevilla – een duet geschreven heeft voor  twee katten?  Ik ook niet.  Ik leer elke dag nog bij.  Natuurlijk was dat duet voor hem een muzikale grap, maar als ik het gezongen zie/hoor door twee vrouwelijke sopranen, lijkt het mij niet dadelijk erg interessant.  Maar dan vond ik op youtube een uitvoering door twee jongetjes uit het knapenkoor ‘les petits chanteurs à la croix de bois” uit Parijs.   En samen met het publiek heb  ik er veel plezier mee gehad.  En dus stuur ik het door als consolatio.

Het koor ‘les petits chanteurs à la croix de bois” werden opgericht in 1907.  Oorspronkelijk een puur kerkelijke aangelegenheid, want zij zongen uitsluitend in de liturgie.  De knapen verbleven in een kasteel, om er samen met de algemene vakken ook een gedegen muzikale vorming te krijgen.  Een soort ‘muziekhumaniora’ avant la lettre.   Maar met de jaren werd dat koor altijd maar beter en beter, en werd het gewaardeerd op het niveau van de Wiener Sängerknaben..  Er is dan een periode geweest met vele concertreizen, en het kreeg verschillende onderscheidingen, o.a. van Johannes XXIII.  Ze kwamen echter in conflict met de Franse staat omtrent een belastingskwestie  betreffende de inkomsten die voortkwamen uit al die optredens.  Maar het koor bleef zich beschouwen als een pedagogisch project, en daarom trok het zich terug in het kasteel van Plaignes, waar de algemene en muzikale opvoeding centraal bleef staan,  zonder concertreizen, en zonder verdere problemen met de Franse staat.  Uit de youtube zelf blijkt ondertussen dat die problemen opgelost zijn.  Dit concert heeft zo te zien ergens plaats in Oost-Azië, dus …

Geniet er maar van.  Op sommige momenten schater je het uit van het lachen.  Ik tenminste toch.

Tot morgen

Frans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *